Yrittäjäksi eläkeiässä – onko se mahdollista

Eläkeiässä ei välttämätt käy mielessä yrityksen perustaminen, mutta on mahdollista, että eläkkeet ovat niin pienet että jostakin on raha revittävä eläkkeeseen. Pienen yrityksen perustaminen ikääntyneenä voi kuitenkin olla aivan mahdollista.

Tässä artikkelissa on luvassa hyviä neuvoja yrittäjyyteen ja erityisesti käytännön vinkkejä, joita eläkeläiset voivat tehdä yrittäjinä.

Myy verkossa osaamistasi

Keskiluokka ostaa nykyään verkossa palvelut ja tuotteet. Osaatko tehdä hienoja käsitöitä, leluja, vaatteita, ekosaippuoita ja niin edelleen? Verkkokaupan perustaminen on helppoa ja siihen saa verkosta myös apua. Tuotteita voi myydä myös Facebookin Marketplacella, Huuto.netissä ja Tori.fi -sivustoilla. 

Verkkokaupan perustamiseen saattaa löytyä myös sukulaisistasi tekijöitä, joten hyödynnä suhteet! 

Kuljetuspalvelut

Nykyään tarvitaan kuljettajia esimerkiksi tilausruokien viemiseen asiakkaiden kotiin ravintolasta, mutta myös muiden ostosten viemistä koteihin. Jos sinulla on auto ja ajokortti on voimassa, miksipä et rupeaisi ruokakuskiksi? Töitä tulee riittämään takuuvarmasti ja pääset samalla juttelemaan ihmisten kanssa sekä toteuttaa asiakaspalvelua. Voit myös itse määrittää ajat ja päivät jolloin voit olla kuskina, eikä sinun tarvitse tehdä yhtään enempää kuin itse haluat. Huomaa, että ruoat haetaan eri ravintoloista, joten päivän aikana tulee olla ajoja paljon.

Auta muita ikääntyneitä

Ikääntyneet ja kotona asuvat sellaiset voivat tarvita joskus apua esimerkiksi ostosten tekemisessä, siivoamisessa ja lumen kolaamisessa. Jos olet vielä itse hyvässä fyysisessä kunnossa, voit aloittaa kotihoitoyrityksen. Hienoa tässä on myös se, että ikääntyneet haluavat varmasti myös juttuseuraa vertaisiltaan!

Myy tekemiäsi leivonnaisia ja ruokia

Jos olet hyvä kokkaamaan, miksipä et aloittaisi ruoan myymisen. Sen voi yhdistää vaikkapa edelliseen vinkkiin eli kotihoitoon. Naapureista on muuten hyvä aloittaa ruoan myyminen. Tähän et tarvitse juuri muuta kuin rahaa ruoka-aineisiin aluksi sekä hyväksytyn hygieniapassin, mutta joissain tapauksissa saattaa pärjätä ilmankin. Se on kuitenkin hyvä hankkia, koska se voi olla myös myyntivaltti, jos pystyt kertomaan omaavasi hygieniapassin.

Kirjoita!

Kirjoitusten julkaiseminen on nykyään helppoa. Voit julkaista niitä erilaisissa blogipalveluissa ja jos niistä tulee suosittuja, voit yrittää saada mainosrahoja näistä kirjoituksista. Erilaiset palvelut myyvät mainoksia sivuillesi ja maksavat joko näyttökerrasta tai klikkauksesta. Jos haluat julkaista kirjan, ei sitä tarvitse välttämättä painaa paperille lainkaan vaan voit julkaista sen e-kirjana.

Onko sinussa hortonomin vikaa?

Jos olet hyvä kasvattamaan kukkia ja / tai kasveja, miksipä et myisi niitä eteenpäin. Voit myydä kukkia esimerkiksi häihin, hautajaisiin, pieniin synttärijuhliin tai minne vain, missä niitä tarvitaan. Voit myös kysyä lähikaupasta, ottaisivatko he niitä myyntiin tietyllä provikalla. 

Päiväkodin täti tai setä

Päiväkodin voit perustaa vaikka kotiisi sillä ryhmäperhepäiväkodit toimivat usein niissä. Lastenhoitajia tarvitaan aina ja voit todellakin hoitaa tällaista yritystoimintaa kotoasi asti. Vanhemmat myös arvostavat ikääntyneiden kokemusta lastenhoitamisesta, joten miksipä et kokeilisi, jos vain jaksat 8 – 9 tuntia pienten lasten hoitamista. Voit toki itse määrittää minkä ikäisiä lapsia pystyt hoitamaan.

Yhteenveto bisnesideoista

Tässä artikkelissa on vain murto-osa siitä, mitä ikääntyneet voivat toteuttaa yrittäjinä liikeideoissaan. Monille töille on jo valmiina suunnaton tarve, kuten lastenhoidolle ja ruoan kuljetuspalveluille, joten liikeideaa ei välttämättä tarvitse edes keksiä. Mutta jos haluat tehdä juuri sitä mitä sinä itse haluat ja mihin sinulla on kiinnostus, voi edessä olla yrityksen perustaminen. Nykyään on olemassa käteviä kevytyrittäjäpalveluita, joiden avulla oman yritystoiminnan aloittaminen on helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan ennen. Vertaile niitä ja valitse itsellesi sopiva palvelu.