LED-valonheittimien ulkokäyttö – parhaat vinkit


Oletko miettinyt kuinka valaisisit kotisi piha-aluetta tai ulko-oven ympäristöä, mutta mitään järkevää ahaa-elämystä ei ole vielä tupsahtanut. Kokeile LED-valonheittimiä. Ne voivat tehdä kodistasi tyylikkään näköisen, mutta samalla lisätä turvallisuutta, sillä niiden avulla pihasi ei ole enää niin pimeä, että siellä rikolliset pääsisivät tekemään tihutöitään kaikessa rauhassa.

LED valonheitin on erittäin kätevä tuote, jonka avulla voit valaista tehokkaasti, mutta niin ettei sähköä kulu paljonkaan. Lisäksi LED-valot ovat erityisen kestäviä, joten hieman enemmän investoimalla säästät loppupelissä mukavasti. LED-valonheittimillä on mahdollista saada lisää valaistusta vaikkapa puutarhaasi, kotiovellesi johtavalle kävelytielle, vaikkapa takapihalle tai terassille tai sitten autotallin nurkille. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Energiatehokas ja suuritehoinen vaihtoehto

LED-valonheitin tai kohdevalaisin on valo, joka on ennen kaikkea suuritehoinen ja energiatehokas. Voit näitä valoja suunnata tiettyyn paikkaan tai laajemmalle alueelle. Usein näitä valoja nähdään talojen kulmissa tai vaikkapa myös autotallien ovien yläpuolella. Niitä käytetään myös suihkulähteiden tai muiden vesielementtien lähellä.  

Kuten on tullut jo mainittua, ledivalot eivät kuluta energiaa paljonkaan. Kaiken muun hyvän lisäksi ne ovat myös usein paloturvallisia, koska ne eivät kuumene kuten monet muut vanhan liiton valot. LED-valot eivät myöskään ole lasisia, joten ne kestävät senkin takia pidempään.

Kapea valonsäde sopii erityisiin kohteisiin

LED-valonheittimissä on usein kapea valonsäde. Se keskittyy tarkemmin määritellyille alueille ja valonsäde voi olla melko suora. Joskus näitä valoja voidaan käyttää suuntaamiseen ylöspäin kotisi seinää pitkin. Näin voi valaista esimerkiksi tyylikkäästi tiilimuurauksia, joissa tällainen valo näyttäytyy komeana.

LED-valonheittimien peittoalue on suorempi. Koska valo on niissä kapeampi, LED-valonheittimet soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi vain yhden tietyn alueen tai kohteen valaisemiseen. LED-valonheittimillä on hyvä korostaa tiettyjä yksityiskohtia sisätiloissa. Niitä voivat olla taideteokset tai jotkin muut arvokkaat teokset.  

LED-valot kulkevat myös mukana kätevästi

Kannettavia LED-valonheittimiä on erinomaisen helppo kantaa melkein minne vain. Useinhan kodin valaistusta miettiessä kannettavuutta ei tulla ajatelleeksi, mutta ledivalot antavat itse asiassa erinomaisen mahdollisuuden tutustua valojen sopiviin paikkoihin, ennen kuin ne lopulta asennuttaa niille paikoille, joissa niiden on järkevä sijaita.  

Ja kun asiaa enemmän pohtii, niin periaatteessa missä tahansa tarvitset valoa, hyödyt ottamalla LED-valonheittimen matkaan. Kannettavatkin valonheittimet voidaan lopulta asennuttaa yhteen paikkaan. 

Erilaiset LED-valojen tyypit

LED-tulvavaloilla on muutamia tekijöitä, jotka erottavat ne toisistaan. Yksi tekijä on se, mihin niitä käytetään.  

Valonheittimiä voidaan käyttää kohdistamaan valaistus tiettyihin pisteisiin, jolloin ne toimivat valonheittiminä. Nk. dusk to dawn -valot (hämärästä aamunkoittoon) voivat syttyä automaattisesti auringon laskiessa, mikä tekee niistä tehokkaan turvavalaistusvaihtoehdon.

LED-valot ovat käytössä pysäköintialueiden valoina ja nämä LED-tulvavalot ovat tehokas tapa valaista niitä, koska ne on mahdollisat kiinnittää pylväisiin.

Rakennusten ympärysvaloina ne toimivat myös, koska ne voidaan kiinnittää seiniin kiinni. Ne ovat suosittuja myös maiseman, kentän tai pihan ympärillä olevien alueiden valaisemiseen. 

LED-tulvavalojen polttimot

LED-valoissa on eroja myös polttimoiden suhteen ja erilaisilla polttimoilla ovat erilaiset käyttökohteet valaisimissa. Tulvavalojen lamput löytyvät kaupasta kirjain- ja numerokoodien mukaan. Yleiset LED-tulvalampputyypit ovat R, BR, PAR ja MR. Ensiksi mainittuja ei enää juurikaan käytetä, paitsi silloin jos joudut vaihtamaan vanhan R-lampun uudempaan. Sama koskee MR-lamppuja: niillä on usein samat käyttökohteet kuin R-lampuilla.

BR-lamput sopivat parhaiten sisätiloihin, joissa tarvitaan laajaa valaistusta ilman liiallista kirkkautta. PAR-lamput puolestaan ovat suunniteltu heijastamaan voimakasta valonsädettä yhteen suuntaan valonheittimen tavoin. Niitä käytetäänkin ulkovalaistuksessa paljon.