Syntymäpäivien koristeluideat erilaisille ihmisille

Synttäreitä on monenlaisia, kuten on ihmisiäkin. Tässä artikkelissa huomaat, kuinka sisustussuunnittelu vaikuttaa synttäreiden ilmeeseen. Artikkelissamme pureudutaan myös ruoka-aineallergioihin, jotka tulee aina ottaa tosissaan huomioon – sillä jos et ota, voi synttäreistä tulla katastrofi.

Pojille, tytöille, aikuisille, puolisolle ja niin edelleen

Poikien synttärijuhlat ovat aivan erilaiset kuin tyttöjen, ainakin melko usein. Yleistää ei kannata, sillä pojatkin voivat haluta prinsessasynttäreitä ja tytöt voivat haluta supersankarijuhlia.

Osallista synttärisankari! Ota sankari mukaan kodin koristeluun ja tehkää itse mahdollisimman paljon. Jos haluat pitää synttärivieraat aktiivisina, suunnitelkaa teemajuhla.  kiireisinä, suunnittele toimintaan perustuvat teemajuhlat. 

Aikuisten syntymäpäiväjuhlissa ei tarvitse stressata ohjelman kanssa. Niissä nimittäin rentoudutaan ja keskustellaan, sekä tehdään kaikkea sellaista mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä. On toki hyvä varata mukaan pelikortit tai videopelejä, jos pelaamista syntyy orgaanisesti. 

Puolisolle kannattaa järjestää romanttisia synttäreitä, mutta överiksi ei kannata mennä, ellei tiedä puolison rakastavan “övereitä”. Sydämenmuotoiset punaiset ilmapallot ovat jo itsessään hyvä juttu. Kukkia huoneen koristeluun toimii aina. 

Muistilistaa synttäreiden järjestelyyn

  • Siivoa koti kunnolla ennen juhlia
  • Järjestele sisustus niin, että tilaa on kaikille – sisustussuunnittelu on juuri tätä!
  • Älä unohda kasveja ja kukkia, jotka tuovat mukavaa tunnelmaa kotiin
  • Koristeet eivät saa olla liian matalalla
  • Vie tarvittaessa parvekkeelle huonekaluja jossa osa vieraista voi käydä jutustelemassa keskenään. Tupakanpolttajille on toki hyvä olla myös oma tila, vaikka siihen ei kannustetakaan
  • Jos juhlissa on lapsia, huolehdi kynttilöistä ja niiden turvallisuudesta. Käytä mahdollisuuksien mukaan ledikynttilöitä.
  • Pese kylppäri ja vessa kunnolla, sillä likainen wc jää varmasti ikävällä tavalla vieraiden mieleen
  • Hoida lisää roskiksia, jotta ne eivät kasaudu pöydille tai tipahda lattialle
  • Jos ruokaa meinaa jäädä, tarjoa sitä vieraille tai pakasta mahdollisuuksien mukaan ja syö itse

Ruokaideat synttäreille – ota huomioon ruokavaliot!

Ruoka on selkeästi tärkeimpiä synttäreiden osia. Tee sellainen menu synttäreille, että jokaiselle löytyy jotakin, mutta älä kuitenkaan tee liikaa vaihtoehtoja. Suunnittele herkkuja alkupaloista, pääruoasta, jälkiruoasta, juomista jne. alkaen. Tarjoile kuumat alkupalat pienikokoisina, sillä suuria ja kuumia lohmoja suussa on vaikea pureskella, kun ne tuntuvat aiheuttavan palovammoja suuhun. Lastenjuhlissa on järkevää tarjota yksinkertaista ruokaa, kuten nakkipiiloja ja pikkupizzoja. 

Gluteenitonta voivat syödä kaikki vieraat ja laktoositonta useimmat, joten kannattaa tarvittaessa miettiä menu sellaiseksi, että allergisten ei tarvitse juuri kysellä mitä voivat syödä, tai jättää syömättä. 

Gluteenittomassa ruoassa tulee ottaa huomioon esimerkiksi seuraavia asioita: Käytä kokonaisia, tuoreita raaka-aineita jotta “piilotettu” gluteeni ei pääse ruokaan mukaan. Valmisruokia tulee välttää viimeiseen asti, sillä et voi olla täysin varma niiden sisällöstä.

Ota mahdollisuuksien mukaan gluteeniton vieras mukaan suunnitteluun.

Muista myös se, että vehnätön ei tarkoita gluteenitonta! On myös tärkeää välttää gluteenin sekoittumista ruokaan. Tee siis erikseen gluteenipitoiset ruoat ja gluteenittomat ruoat – tämä tarkoittaa sitä, että teet ne myös eri aikaan tai ainakin eri paikassa eri välineillä.

Gluteenittomassa ruoassa pitää olla tarkka, ettei gluteenia vain pääse edes pienintä määrää mukaan. Et voi myöskään käyttää todella pientä määrää gluteenia sisältävää mausteseosta  ruokiin, jos gluteenille allergiset syövät sitä. Jos tarjoat tavallista leipää, laita se eri pöytään kuin gluteenittomat ruoat.

On myös hyvä varautua levitteissä – tuore voi saa olla pelkästään gluteenittomien synttärivieraiden käytössä. Tämä kaikki kuulostaa varmasti työläältä, mutta usko pois, se on aina parempi kuin allerginen reaktio synttäreillä ja vieraan poistuminen paikalta sen vuoksi, ettet ottanut huomioon kutsutun ruoka-aineallergiaa!